Kolman linkki käsittelee www-sisällönhallintaa. Sisällönhallinnalla tarkoitetaan Wikipedian mukaan toimintaa, jolla pyritään hallitsemaan verkkosivujen sisältöjä mahdollisimman tekokkaasti. Keskeisessä asiassa ovat kaikki sivupohjilla olevat elementit, joista sivut koostuvat. Niitä pitää hallita mahdollisimman tehokkaasti. Www-sisällönhallinnalle on ominaista myös sivujen rakenteen ja ulkonäköjen erottaminen toisistaan.

"Sivupohjien avulla toteutettava kokonaisuus mahdollistaakin esitysmuotojen yhtenäisyyden ja keskitetyn ylläpidon. Esimerkkejä tyypillisistä sivupohjien sisällöistä ovat muun muassa navigaatio-elementit, kaikilla www-sivuilla toistuva grafiikka kuten logot, taustavärit ja muotoilut, www-sivujen otsikot, pudotusvalikot, linkit yhteystietoihin ja www-sivuilla olevat vaihtuvat mainokset." Juurikin näin. Lause copy-pastattu Wikipediasta, sivustolta, jota ei sitten käytetä seminaari- ja opinnäytetöissä lähteenä. Tosin joku toimittaja joskus lisäsi minun artikkelini loppuun infolaatikon ja lähteeksi mainitsi Wikipedia. Oli pulaa taittopaloista. Ja seuraavana päivänä yleisönosastolla riehuttiin.

Neljännessä linkissä puhutaan sisällönhallintajärjestelmistä. Ne ovat järjestelmiä, jotka palvelevat koko organisaation sisällönhallintaa eikä vain joitain tiettyjä osia. Esimerkkejä sisällönhallintajärjestelmistä ovat esimerkiksi julkaisujärjestelmä, www-sisällönhallintajärjestelmä ja dokumenttienhallintajärjestelmä.

Viimeisessä eli viidennessä linkissä käsitellään digimedia-alan suurimpia trendejä vuonna 2008. Ensimmäisenä on Internetin arkipäiväistyminen. Suomi on kuulemma mennyt "kokonaan" verkkoon vuonna 2008. Olen äimän käkenä, luulin että vuosi olisi ollut joku muu, esim. 2005. Mutta selvä. Suomi meni kokonaan verkkoon vuonna 2008. Joo. Tällöin nettiä sivuston http://vierityspalkki.fi/2009/01/20/digimedia-ala-vuonna-2008-isoimmat-trendit-suomessa/ mukaan alettiin käyttää entistä monipuolisemmin ja aikaisempaa arkisempiin asioihin. Olen hämmentynyt, sillä meidän iskällä on jo ties kuinka mones tietokone ja laskutkin maksettiin netissä jo kun olin yläasteella tai ehkä jo ala-asteella. Voiko olla, että muka 2008 suurin osa suomalaisista alkoi oikeasti käyttämään nettiä enemmän kuin aiemmin... Myöhäisherännäistä :D

"Laajakaistat ja tietokoneet hankittiin jo aikaisempina vuosina, mutta vasta vuonna 2008 suuri massa löysi netin toden teolla. Esimerkiksi Facebook, IRC-Galleria ja verkko-ostokset muuttuivat asioiksi jotka eivät ole enää ”netti-ihmisten” juttuja vaan osa normaalia elämää ja kanssakäymistä." ote äsken mainitulta sivustolta. No, selvä sitten. Ja totta kyllä, taisin itsekin liittyä Facebookkiin vasta 2008. Silloin kun se alkoi olla aina uutisissa. Niin ja nythän siellä on melkein kaikki tutut ja kummin kaiman kummit.

Facebook tosiaan tulee digi-median suurimpien trendien listalla kakkosena. Sitä kutsutaan "aikuisten irc-galleriaksi", josta olen kyllä samaa mieltä, että se se on. Halutessaan voi laittaa suojatun profiilin eikä sieltä pääse koko kansakunta ja maailma kyyläämään millaisia kuvia sinne on laitettu. Tietysti avoimuus kunniaan ja sehän pitää aina muistaa, että se minkä nettiin kerran laittaa, voi olla mahdotonta saada sieltä koskaan pois.

Kolmantena on vaikuttaminen verkossa: blogit sun muut yleistyivät ja ne ovat tärkeä osa mone vaalikampanjaa jne. Totta totta :)

Neljäntenä iltapäivälehdet ovat vakiinnuttaneet asemansa Suomen suurimpina sivustoina. Viitospallilla sanomalehdet kilpailevat tilaajista. Saattaa olla monelle jo todella iso ongelma, monelle lehdelle siis, että ihmiset lakkaavat tilaamasta, koska samat jutut (tai ainakin tärkeimmät) voi lukea netistä.

Tässä oli trendien top 5. Loput viisi eivät olleet yllättäviä: siellä oli pelejä ja peliyhteisöjä sekä nuorisotukipalveluita. Ei mitään uutta. Pelejä pelattiin ala-asteella ja Nyyti.netiä vai mikäs se nyt onkaa, mainostettiin yläasteella.

Tässä pohdintani. Hei vain! :D